Hoe verifieer je de vooropleiding van een student?

Onder het tabblad ‘Opleiding’ - ‘Vooropleiding’ wordt de verificatie van de vooropleiding vastgelegd, met hierbij check van profiel en vakkenpakket eisen. Net zoals bij de verificatie van de identiteit kan de vooropleiding door DUO centraal worden geverifieerd. Indien centrale verificatie niet mogelijk is dient de vooropleiding met nadere vooropleidingseisen decentraal te worden geverifieerd door de onderwijsinstelling.
Na ontvangst van de kopie diploma, volgt de beoordeling hiervan. Hierbij worden de gegevens ten aanzien van de vooropleiding gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. 

Aandachtspunten verificatie vooropleiding

Bij het controleren van de kopie diploma zijn onderstaande aandachtspunten van belang en let op dat je de examendatum en extensiedatum controleert.

Komt een student na onderbreking terug op dezelfde opleiding, dan zal de vooropleiding opnieuw op toelaatbaarheid gecontroleerd moeten worden.

Veld
Aandachtspunt
Nederlands diploma
  • Nederlands VWO en HAVO: kijk naar het profiel en de cijferlijst (check hiervoor het meest recente format van STAD op de G-schijf) Evt. beschikkingen voor deze vooropleidingen moeten ook geverifieerd worden!
  • Nederlands MBO: niveau 4
  • Indien het een staatsexamen betreft is de schoolcode 99SE
  • Een Colloquium Doctum komt in OSIRIS als vooropleiding binnen en moet dus ook als vooropleiding geregistreerd worden (en dus niet onder het tabblad toelatingsbeschikking!). 
Buitenlands diploma
  • Voor Nederlandstalige opleidingen dient er altijd nog een beschikking gemaakt te worden
  • Mocht je een diploma niet direct kunnen waarderen via het Nuffic of Naric, kan je het de documenten opsturen naar de desbetreffende organisaties om een waardering aan te vragen.
  • Bij onzekerheden dien je altijd de toelatingscommissie te betrekken.
Tab 'Opleiding'

De kenmerken in dit scherm worden per opleiding vastgelegd. Er kunnen meerdere opleidingen zijn vastgelegd, let er daarom goed op dat je deze gegevens voor de juiste opleiding muteert.

Veld 'Status vooropleiding'

Wanneer deze status wordt gewijzigd; ‘Deficiënt via instelling’ krijgt de student "mogelijk niet toelaatbaar" te zien op Studielink. ‘Sufficiënt’ leidt tot de mededeling dat de student toelaatbaar is obv vooropleiding. Deze status wordt automatisch toegekend wanneer de student wordt ingeschreven (Actiefcode 3/4).

Veld 'Toelatinggevende vooropleiding'

Let er bij het verifiëren op, dat je bij de toelatinggevende vooropleiding eerste vooropleiding op “Ja zet. Op deze manier wordt deze vooropleiding meegenomen wanneer je kiest voor exporteren studentgegevens – toon alleen 1e vooropleiding. 


Daadwerkelijke decentrale verificatie vooropleiding

Zoek via Student – Student de betreffende student op en ga naar het tabblad ‘Opleiding’ -‘Vooropleiding’ (menu 2.1.30).

  1. Vul de omcirkelde velden.
  2. Klik op de button [Acties] – ‘Verifieer Vooropleiding’ en vul de gevraagde velden in het pop-up scherm in.
  3. Klik op de button [Opslaan] om de verificatie daadwerkelijk op te slaan. 

De gegevens gaan nu met alle evt. wijzigingen naar Studielink en zijn zichtbaar voor de student.

Registreren deficiënties

Indien een student een deficiëntie heeft in de vooropleiding, registreren we dat op de volgende manier:

  • De behaalde vooropleiding wordt geverifieerd (voor handmatige verificatie zie Daadwerkelijke decentrale verificatie vooropleiding)
  • Als tweede vooropleiding voer je “CERTIFICAAT HAVO”, “CERTIFICAAT VWO” of “MBO CERTIFICATEN” in en vul in de onderste helft van het scherm het deficiënte vak in. Dit doe je ook wanneer de ingevoerde vooropleiding nog niet behaald is, maar je ziet al dat deze vooropleiding niet voldoende is om rechtstreeks toegelaten te worden.
  • Ga naar het tabblad ‘Inschrijvingen CROHO’ –‘ Inschrijvingen’ en verander de status van het veld “Status vooropleiding” in “Deficiënt via instelling”. De student krijgt nu "mogelijk niet toelaatbaar" te zien op Studielink.
  • Wanneer STAD bewijs ontvangt dat het deficiënte vak behaald is, kan de vooropleiding “CERTIFICAAT HAVO”, “CERTIFICAAT VWO” of “MBO CERTIFICATEN” met bijbehorende vakken geverifieerd worden. Ook moet het veld “Status vooropleiding” veranderd worden in “Sufficiënt via Instelling’.
  • “MBO CERTIFICATEN”: eerst het vak verifiëren en daarna het MBO-certificaat. De cijfers worden naar boven afgerond: 5.6 wordt 6.0.
  • Vervolgens kan de student handmatig worden ingeschreven, mits de student aan alle overige inschrijfverplichtingen heeft voldaan.

Corrigeren gegevens

Zolang de vooropleiding nog niet is geverifieerd (verificatiestatus = ‘Niet geverifieerd’), is het mogelijk om correcties op het tabblad ‘Opleiding’ - ‘Vooropleiding’ door te voeren. Indien ná de daadwerkelijke verificatie blijkt dat er gegevens niet correct zijn ingevoerd kunnen alsnog correcties worden doorgevoerd.

Zoek via Student – Student - Studentgegevens de betreffende student op en ga naar het tabblad ‘Opleiding’ - ‘Vooropleiding’. Klik op de button [Acties] en kies voor ‘afmelden vooropleiding’. Sla vervolgens de gewijzigde gegevens op. Corrigeer hierna de betreffende velden, klik op de button [Acties] en kies voor ‘verifieer vooropleiding’, vul de gegevens in het pop-up menu in en sla de gegevens op middels [Opslaan].

Let op: van elke wijziging die na verificatie doorgevoerd wordt, krijgt de student in Studielink bericht.

Toelatinggevende vooropleiding aangeven

In het detailscherm van de croho-inschrijvingen van de student is een veld 'Toelatinggevende vooropleiding'. De functionaliteit van dit veld is als volgt:

  • Op dit veld zit een picklist die alle (geverifieerde én niet-geverifieerde) vooropleidingen van de student toont. Tevens toont de picklist altijd de vooropleiding ‘GEEN’. Als de student bijvoorbeeld als vooropleidingen ‘MAVO’ en ‘HAVO N+T’ heeft, dan toont de picklist de volgende waarden: ‘MAVO’, ‘HAVO N+T’ en ‘GEEN’. Daarbij is de sortering van de picklist dat eerst alle geverifieerde vooropleidingen worden getoond, daaronder de niet-geverifieerde vooropleidingen en tenslotte ‘GEEN’.
  • De gebruiker is niet verplicht om een waarde in dit veld in te voeren. Als de gebruiker een waarde invoert in dit veld, moet die waarde altijd voorkomen als vooropleiding van de student of ‘GEEN’ zijn.
  • Als de gebruiker bijvoorbeeld ‘HAVO N+T’ kiest als waarde voor het nieuwe veld ‘Toelatinggevende vooropleiding’, dan geeft de gebruiker daarmee aan dat dié vooropleiding toelating geeft tot de opleiding van het inschrijfrecord.
  • Als de gebruiker bijvoorbeeld ‘GEEN’ kiest als waarde voor het nieuwe veld ‘Toelatinggevende vooropleiding’ dan geeft de gebruiker daarmee aan dat de student geen enkele toelatinggevende vooropleiding heeft om toegelaten te worden tot de opleiding van het inschrijfrecord.


Aandachtspunten bij deze functionaliteit:

  • In het Selectiefilter zal ook op het nieuwe veld geselecteerd kunnen worden.
  • In de controle die OSIRIS op de vooropleidingen van de student doet, zal ook rekening gehouden gaan worden met dit nieuwe veld.
  • Als in het nieuwe veld 'GEEN' wordt gekozen als 'Toelatinggevende vooropleiding', dan kleurt het Stoplicht GEEL voor beide Stoplicht-criteria. Immers, de student is dan niet toelaatbaar.
  • Voor studenten bij wie het veld 'Toelatinggevende vooropleiding' leeg is, zullen gewoon de gebruikelijke controles van vooropleidingen gedaan blijven worden.
  • Als het veld 'Toelatinggevende vooropleiding' is gevuld (én alle relevante Stoplicht-criteria staan op GROEN), dan is het mogelijk deze student Automatisch in te schrijven op de opleiding. (dit geldt ook voor buitenlandse vooropleidingen en colloquim doctum)
  • Bij het verwijderen van een vooropleiding van een student zal een waarschuwing gegeven worden als de desbetreffende vooropleiding als ‘Toelatinggevende vooropleiding’ is geregistreerd bij een inschrijfrecord van de student. Als de gebruiker desondanks toch de vooropleiding wil verwijderen, dan zal de desbetreffende ‘Toelatinggevende vooropleiding’ bij het inschrijfrecord geleegd worden.
  • Als het veld ‘Toelatinggevende vooropleiding’ gevuld is met een vooropleiding van de student of nog leeg is of gevuld met ‘GEEN’, in alle gevallen zal OSIRIS ook naar de (andere) vooropleidingen van de student kijken om te bepalen of hij toelaatbaar is tot de opleiding. Mogelijk dat die andere vooropleiding een hogere rangorde heeft en de student al op grond van dié vooropleiding toelaatbaar is.