Hoe maak je een cursus aan?

1.1 Cursus - Aanbod

Kies in het menu Onderwijs voor de optie Cursus – Aanbod:

En maak een nieuwe cursus aan.

1.1.01 Cursus-Cursus

Veld Cursus

Het veld Cursus dient gevuld te worden met een code van maximaal 16 posities. De codering volgt het huidige systeem voor codering van onderwijseenheden. Dit leent zich goed doordat voldoende gestructureerde opbouw (strikt) is toegepast.

Positie in veld Cursus Inhoud
1 + 2 Opleidingscode (vastgestelde lijst Functioneel Beheer)
In uitzonderlijke situaties schoolcode óf andere aanduiding van verzorgend onderdeel tot maximaal 4 posities. Doe dit enkel als het procesmatige voordelen oplevert, niet omwille esthetiek.
3 Opleidingsvorm: voltijd/deeltijd/duaal dus: V/D/L12
Indien niet van toepassing, gebruik dan X.
4 Propedeuse/Bachelor/Associate Degree/Master dus: P/B/A/M3
Indien niet van toepassing, gebruik dan X.
5 + 6 Startjaar (overnemen van curriculum)
7 t/m 16 Vrije posities

1. Voor alléén het Talencentrum staat op deze positie de “K” van Keuzeonderwijs

2. Voor alle Honours cursussen geldt dat positie 3 en 4 gevuld worden met een ‘H’

3. Alléén het Talencentrum maakt geen gebruikt van deze positie omdat studenten uit verschillende opleidingsfasen onderwijs van het Talencentrum kiezen.


LET OP:  maak nooit gebruik van vreemde tekens in de cursuscodes.

 Bijvoorbeeld de volgende tekens ; . , : ; & - enz.. Gebruik in de cursuscodes alleen letters en cijfers.

Na opslaan is het veld Cursus niet meer aan te passen!

Veld Naam

Vul álle naamvelden, dus steeds overal de korte én de lange naam zowel in het Nederlands als in het Engels. Alle velden worden door OSIRIS gebruikt, maar het veld 'lange naam' wordt op de meeste plekken gebruikt, deze zie je namelijk terug in de onderwijscatalogus en op de Transcript of Records of  het Diploma Supplement. De korte en de lange naam worden beide gebruikt in het studievoortgangsoverzicht. Voor individuele Honours trajecten gelden de volgende benamingen: Honours stage / Honours afstudeertraject / Honours project / Honours student-assistentschappen.

Overige velden op het invulformulier Cursus

Hieronder wordt uitgelegd hoe de verschillende velden gevuld moeten worden.

Veld: Coördinerend onderdeel Aanmeldprocedure
Inhoud: De school die deze cursus aanbiedt Hoe de student zich kan aanmelden voor de cursus. 
Toelichting: Kiezen uit de aangeboden mogelijkheden.  Kiezen uit aangeboden mogelijkheden. Bij de meeste cursussen zal dit 'STUDENT' zijn (''meld jezelf aan via OSIRIS student'')
Veld:  Contactpersoon Plaatsingsprocedure
Inhoud: De contactpersoon voor deze cursus Leeg
Toelichting: Kiezen uit de aangeboden mogelijkheden.  Wordt in de HG niet gebruikt. 
Veld: Cursustype Samstellen toetsen wijzigbaar?
Inhoud:  Het soort cursus Nee
Toelichting: Kiezen uit aangeboden mogelijkheden.
(Afstudeeropdracht; Contract; Cursus; Honours; Stage). Voor Honours cursussen geldt dat deze altijd het type Honours moeten hebben. 
Het aantal toetsen bij een cursus mag, na vaststellen in het OER, niet gewijzigd worden. Door 'Nee' te kiezen blokkeert OSIRIS wijzigingen. 
Veld: Minimum resp. maximum punten Resultaatschaal cursusresultaten
Inhoud: Het aantal credits van de cursus Alfanumeriek of één decimaal
Toelichting: Bij de Hanze hebben alle cursussen hetzelfde minimum en maximum Kiezen uit de aangeboden mogelijkheden. 
Veld: Punteneenheid Resultaatinvoer door medewerkers
Inhoud: EC Ja of Nee (default = Nee)
Toelichting European Credits Geeft aan of bij een cursus die door meerdere schools verzorgd wordt medewerkers van de andere school(s) ook cijfers kunnen invoeren. 
Veld: Categorie Aantal onvoldoende toetsen
Inhoud: Blijft leeg Aantal
Toelichting: De Hanze maakt geen gebruik van categorie indelingen van cursussen.  Het toegestane aantal onvoldoende toetsen voor een cursus opgeven. Deze moet op 0. 
Veld Examendoel Documentset cursusdocumenten
Inhoud: Het type examen waarvoor de cursus geldt Leeg
Toelichting: Kiezen uit aangeboden mogelijkheden. Wanneer de cursus voor meerdere doelen ingezet kan worden, dit veld leeg laten.  Hoort bij de module "OSIRIS documenten", die wordt in de HG niet gebruikt. 
Veld: Inschrijven open voor bijvakkers? Documentset studentendocumenten
Inhoud: Ja of Nee (default = Nee) Leeg
Toelichting: Bij 'Nee' kunnen studenten van andere HG-schools zich niet inschrijven deze cursus.  Hoort bij de module ''OSIRIS documenten", die wordt in de HG niet gebruikt. 
Veld: Zichtbaar in OSIRIS student? Ingangsjaar
Inhoud: Ja of Nee (default = Ja) Collegejaar
Toelichting: Is de cursus zichtbaar voor studenten in de Onderwijscatalogus? Eerste collegejaar waarin de cursus wordt/werd aangeboden. 
Veld: Inschrijven via Osiris student? Volgend collegejaar
Inhoud: Ja of Nee (default = Ja) Volgend collegejaar waarin de cursus zal worden aangeboden.
Toelichting: Hiermee bepaal je of studenten zich zelf via OSIRIS student kunnen inschrijven voor deze cursus.  Wordt gebruikt bij het bepalen of een cursus gekopieerd moet worden bij het aanmaken van een nieuw collegejaar. 
Veld: Na-inschrijven via OSIRIS student? Laatste collegejaar
Inhoud: Nee (default = Nee) Laatste collegejaar waarin de cursus zal worden aangeboden.
Toelichting: Na-inschrijven door studenten wordt binnen de HG niet toegestaan. Dit moet op Nee blijven staan.  Indien onbekend: leeg laten. 
Veld: Wachtlijst? Opmerking
Inhoud: Ja of Nee (default = Nee) Vrije tekst
Toelichting: Voor de meeste cursussen is een wachtlijst niet zinvol. Voor keuzeonderwijs kan hier desgewenst 'Ja' gekozen worden.  Wordt getoond in de onderwijscatalogus. 
Veld: Voorinschrijving? Opmerking (Engels)
Inhoud: Ja of Nee (default = Nee) Vrije tekst
Toelichting: Voor de meeste cursussen werken we niet met een voorinschrijfperiode. Waar dit wel het geval is kan desgewenst voor 'Ja' worden gekozen.  Wordt getoond in de onderwijscatalogus als de gebruiker kiest voor de Engelstalige versie van OSIRIS. 
Veld: Uitschrijven via OSIRIS student? Aantekening intern
Inhoud: Ja of Nee (default = Ja) Vrije tekst
Toelichting: Uitschrijven kan, tijdens HG-breed gedefinieerde inschrijfperiode (=mei/juni). Bij 'Nee' kan de student zich na inschrijven niet meer zelf uitschrijven, ook niet tijdens de inschrijfperiode.  Wordt alléén hier getoond. 
Veld: Toon rooster in onderwijscatalogus Voertalen
Inhoud: Ja of Nee (default = Nee) Voertalen van de cursus
Toelichting: OSIRIS wordt (nog) niet gebruikt voor het tonen van roosterinformatie.  Eén of meerdere kiezen uit aangeboden mogelijkheden. De voertaal wordt automatisch bij werkvormgroepen (1.1.17) aangepast. 

Wachtlijst

Er kan bij het laten inschrijven op cursussen door studenten, gewerkt worden met een wachtlijst. Dit heeft, al naar gelang de overige instellingen bij de cursus, invloed op de inschrijvingen.

Een wachtlijst kan zinvol zijn als er voor een cursus binnen een Examenprogramma een maximum aantal deelnemers is gegeven; wanneer de maximum capaciteit van een cursus is bereikt, worden volgende studenten op een wachtlijst geplaatst. Zodra een student zich uitschrijft, of de capaciteit aangepast wordt, kunnen studenten van de wachtlijst worden ingeschreven. Dit vindt niet automatisch plaats, maar dient te gebeuren door de administratie in de backoffice.

Realiseer je dus dat Osiris zo werkt! Een wachtlijst zorgt ervoor dat als de maximum capaciteit van een cursus is bereikt studenten op de wachtlijst worden geplaatst.

Osiris kijkt niet of de cursus in het Examenprogramma voorkomt of het een ‘niet eigen student’ betreft. Iedere student kan zich inschrijven op de cursus totdat deze vol is (capaciteit bereikt) daarna treedt de wachtlijst in werking.

Wanneer je bij keuzeonderwijs ervoor wilt zorgen dat er wordt gehandeld naar het principe vol=vol, activeer dan geen wachtlijst bij een cursus.

Bij HG-breed keuzeonderwijs dat niet in het initiële curriculum is opgenomen, zorgt een wachtlijst ervoor dat iedereen die zich inschrijft op de wachtlijst terecht komt. Afhankelijk van hoe er vooraf met studenten over is gecommuniceerd, zullen studenten zich ‘voor de zekerheid’ ook nog voor een alternatieve keuze inschrijven, waarbij een kettingreactie kan ontstaan. Hierdoor vervuilt het overzicht van de inschrijvingen, door ‘reserve-inschrijvingen’ door studenten.

Het is daarom raadzaam géén wachtlijst in te stellen bij cursussen die uitsluitend als keuzevak worden aangeboden.

Voorinschrijving

In uitzonderlijke gevallen (minoren, onderwijs waarvoor het aantal deelnemers al eerder bekend moet zijn) kan gekozen worden voor een voorinschrijving. Studenten worden tijdens de voorinschrijfperiode bij het inschrijven standaard op de wachtlijst geplaatst (zie hierboven). Daarna volgt loting vanuit de wachtlijst. Let op: een voorinschrijfperiode moet gedefinieerd en ingericht zijn door Functioneel Beheer.