Hoe vul je de velden bij examenonderdelen?

1.3.02 Examenprogramma - Examenonderdelen

Examenonderdelen geven de structuur van een Examenprogramma aan. Ze bestaan op verschillende niveaus in het programma.

OSIRIS herkent door de structuur van de examenonderdelen die onderdelen waarop studenten kunnen worden ingeschreven. Dit kan via zelfinschrijving (in de meeste gevallen) danwel via inschrijving door de backoffice (bij bv. nieuwe eerstejaars of bij buitenlandse studenten).

De gebouwde structuur bepaalt tevens hoe de student zijn resultaten te zien krijgt in zijn studievoortgangsoverzicht. Dit is tijdens het bouwen dan ook de belangrijkste overweging bij het kiezen van een structuur.

Een Examenprogramma bouw je per niveau. Elk aangemaakt niveau splits je verder uit, op basis van de structuur van het curriculum (blokken, semesters, keuzeruimte, …) en/of op inhoud. Dit kan tot maximaal 9 niveaus diep. Daarbij is de herkenbaarheid van de structuur voor de student op zijn studievoortgangsoverzicht van groot belang.

Voordat je start in het systeem zelf, is het uittekenen op papier van het te bouwen examenprogramma een onmisbare oefening. Je krijgt op die manier helder of de structuur die je voor ogen hebt ook ‘werkt’ met de mogelijkheden en beperkingen binnen OSIRIS.

Bij elk niveau dat je in het programma aanmaakt, geef je aan of de student het programma kan behalen door EEN van de examenonderdelen op het onderliggende niveau af te ronden, of dat hij ALLE onderliggende examenonderdelen moet behalen (een keuze voor 2 van de 3 is dus niet mogelijk!).

Door dit steeds aan te geven, 1 of alle , kan OSIRIS controleren of aan de voorwaarden wordt voldaan om het programma te behalen.

Maak een examenonderdeel aan in het examenprogramma

Voor elk nieuw toegevoegd examenonderdeel moeten een aantal velden worden ingevuld in het scherm dat verschijnt wanneer je op het plusje klikt.

Het allereerste examenonderdeel dat je aanmaakt, valt altijd automatisch onder het programma zelf, dat hoef je niet te selecteren. Volgende onderdelen kunnen op datzelfde niveau worden aangemaakt, of op één niveau daaronder.

Zorg ervoor dat de cursor in de programmastructuur op de juiste plek staat (= de regel waar je een nieuw onderdeel onder wilt aanmaken) als je op het plusje klikt. Daarmee voorkom je een verkeerde plaatsing van je nieuwe examenonderdeel. Verschijnt in het  veld ‘bovenliggend’ een examenonderdeel dat niet correct is dan kun je het veld zelf weer leegmaken (selecteer + delete).

Zie voorbeeld nummer 1 .

Onderdeel

Een code naar eigen inzicht (maximaal 15 karakters). Enkele suggesties:

  • De tekst “Blok” + bloknummer
  • Studiejaar ("Jaar 1"; "Jaar 2"; "Jaar 3"; "Jaar 4")

Als je ervoor kiest om bij de Propedeuse een “Jaar 1” Examenonderdeel toe te voegen, maak je in feite een leeg niveau. Dit kan wel helpen om de structuur te verduidelijken.

Bovenliggend

De veld verwijst naar het bovenliggende niveau, dus het onderdeel (niveau) waar het examenonderdeel dat je wilt invoeren onder moet gaan vallen. Je kunt hier uit de al opgebouwde structuur selecteren.

Naam

Dit veld is verplicht en verschijnt op het studievoortgangsoverzicht van de student. Het moet voor de student duidelijk zijn waar de naam van het examenonderdeel naar verwijst. Voor Naam zijn 120 posities beschikbaar.

Op de TOR (Transcript of Records/cijferlijst) bij het diploma wordt  de naam van elk examenonderdeel afgedrukt. Deze TOR is internationaal en daarom in het Engels.

Om dit te kunnen maken,  leest OSIRIS het veld Naam (Engels) zoals die in Examenprogramma’s is aangemaakt.  Wanneer dit veld niet is ingevuld, wordt er geen naam geprint en komt de inhoud van het examenonderdeel op het DS als een rijtje cursussen met resultaten zonder nadere aanduiding.

Vul dus alle velden die met de benaming te maken hebben in!

De velden Lange naam en Lange naam Engels zijn niet meer beschikbaar.

Zie voorbeeld nummer 2.

Afdrukvolgorde

De afdrukvolgorde bepaalt de volgorde van tonen van examenonderdelen in het studievoortgangsoverzicht en de weergave van het programma voor de student vanuit de module OSIRIS Student. Dit veld moet altijd ingevuld worden in verband met de volgorde waarop het onderwijs op de cijferlijst wordt getoond. Echter, een handiger manier om dit te vullen is vanuit de tabel Examenonderdelen als de structuur volledig is gebouwd. Advies: dit veld hier niet invullen, maar in de tabel als de structuur af is.

Type

Elk examenonderdeel geef je een type aanduiding mee. Dit type kenmerkt de inhoud (het soort cursussen) van het examenonderdeel dat op één niveau lager ligt. Types zijn onbeperkt te gebruiken met uitzondering van het type Profileringsruimte, dit kan slechts 1x per examenprogramma gebruikt worden. Voor toelichting op het gebruik van "Type" binnen een examenonderdeel zie Hoofdstuk Hoe gebruik je "Type" binnen Examenprogramma-Examenonderdeel? 

Minimum punten

Het aantal studiepunten benodigd om het examenonderdeel te behalen.

Maximum punten

Voor de examenonderdelen van het type ‘Verplichte keuze’, ‘Keuze’ en ‘Profileringsruimte’ kan naast het minimum aantal punten ook een maximum aantal punten worden opgegeven.

Het examenonderdeel wordt dan gevuld met de cursussen waarvoor de student zich inschrijft tot het maximum is bereikt. (De student schrijft zich in voor onderwijs en OSIRIS bepaalt of dit binnen het Examenonderdeel kan vallen of dat de cursus er niet meer bij past op basis van studiepunten en moet worden doorgeschoven naar ‘Resultaten Overig’). Let op: als je geen maximum invult dan wordt het minimum aantal punten ook gelijk als maximum gezien.

Met name bij het type Keuze kan het vullen van dit veld noodzakelijk zijn om, indien gewenst, te voorkomen dat de student heel veel studiepunten binnen zijn programma kan halen met zelf gekozen cursussen. Of dit noodzakelijk is, is echter ook afhankelijk van de gebouwde structuur. Wanneer er veel niveaus zijn gebouwd, zal de student hoe dan ook elk niveau moeten behalen en kan dus niet zondermeer, op basis van het aantal credits alleen, slagen.

Bereken resultaat?

Staat default op Nee. Niet gebruiken/wijzigen (HG instelling).

Minimum cijfer

Dit veld niet invullen (niet van toepassing). Via de overall inrichting van het systeem is al vastgelegd dat alle toetsen met minimaal een 5,5 moeten worden behaald.

Maximum aantal herkansingen

Niet invullen. Hiermee wordt het totaal aantal herkansingen van een examenonderdeel, dus het aantal herkansingen voor alle binnen het onderdeel vallende cursussen bij elkaar, vastgelegd. De Hanze kent zo’n regeling niet.

Punten cursussen uitkeren als

Dit veld staat default op ‘cursus behaald’. Binnen de Hanze worden op het studievoortgangsoverzicht de behaalde credits aan de student toegekend zodra de cursus is behaald (niet pas als het hele examenonderdeel is behaald).

Inschrijven via OSIRIS Student? (alleen zichtbaar als het Examenonderdeel van het Type ‘verplicht’ is).

Dit is een verplicht veld voor alle Examenonderdelen die je maakt van het type Verplicht. Je geeft hier aan of een student die dit examenonderdeel in zijn programma heeft, alle cursussen van dit onderdeel in dezelfde periode moet volgen vanwege de samenhang van de cursussen.

Met dit veld wordt aangegeven of een student bij het inschrijven via OSIRIS Student verplicht op alle cursussen uit het onderdeel ingeschreven moet worden. Dit veld is alleen beschikbaar voor examenonderdelen van het type 'Verplicht'. Hierbij zijn de volgende waarden mogelijk:

  • Automatisch: Alle cursussen uit het examenonderdeel moeten in dezelfde periode worden gevolgd. OSIRIS blokkeert inschrijving in verschillende periodes op de cursussen binnen dit onderdeel voor een student. Hij zal alleen kunnen inschrijven wanneer hij alles in dezelfde periode plant.
  • Handmatig: De student kan zelf uitvinken op welke cursussen hij niet ingeschreven wil worden (default zijn alle cursussen aangevinkt).
  • Nee: De student kan zich niet voor het examenonderdeel in één keer inschrijven maar schrijft zich voor de cursussen binnen het onderdeel per stuk in.

Zijn alle noodzakelijk velden van het examenonderdeel ingevoerd, dan kies je voor Opslaan (1) en vervolgens voor Sluiten (2)

Het resultaat is als volgt:

Met de voorgaande stappen zijn we gestart met het bouwen van een structuur voor het Examenprogramma. Houd de vooraf gemaakte schets op papier bij de hand ter controle!

In de overzichtstabel Examenonderdelen heb je de mogelijkheid een aantal velden nog in te vullen of te corrigeren.

Hier wordt ook duidelijk dat de kolom Afdrukvolgorde eenvoudig kan worden gebruikt om de juiste volgorde van onderdelen aan te gegeven. Let op: geef voor alle onderdelen een afdrukvolgorde op! Doe je dit niet, dan krijg je een foutmelding én het verstoort de herkenbaarheid van het curriculum op het studievoortgangsoverzicht. Een tip hierbij is om niet te kiezen voor 1, 2, 3,.. maar voor 10, 20, 30…zodat er achteraf nog eenvoudig onderdelen kunnen worden ingevoegd door die een tussenliggend nummer te geven.