Hoe gebruik je "Type" binnen examenprogramma-examenonderdeel?
Toelichting op gebruik "Type" bij Examenonderdelen
Type |
Verklaring |
---|---|
Verplicht |
alle cursussen binnen dit examenonderdeel moeten gevolgd worden |
Verplichte keuze |
de student moet een keuze maken uit in de examenonderdeel opgenomen cursussen |
Keuze |
de student heeft vrije keuze uit de onderwijscatalogus |
Profileringsruimte |
identiek aan Keuze maar kan naast cursussen ook minors bevatten EN werkt met een goedkeuringsprocedure. Of de profileringsruimte met cursussen, minors of beide gevuld mag worden, is instelbaar per examenprogramma. (In de HG is de standaard “beide”). Het is mogelijk om in te stellen dat bepaalde minoren of cursussen automatisch goedgekeurd zijn. Binnen een examenprogramma kan slechts 1 x worden gekozen voor een examenonderdeel van het type profilering. De omvang van de profilering kan sterk verschillen (1 of meer minoren/keuzeblokken). |
Specialisatie (niet gebruiken) |
Weeg goed af wat de beste manier is om het keuzeonderwijs aan te bieden:
Profilering
Binnen een examenprogrammastructuur kan slechts 1 x worden gekozen voor een examenonderdeel van het type Profilering. Voor al het keuzeonderwijs waarvoor expliciet of impliciet (automatische) goedkeuring op inhoud van een studiebegeleider nodig is, moet de structuur van het examenprogramma voorzien dat dat onderwijs in dit examenonderdeel terecht komt. In Profilering moet daarvoor de totaal benodigde ruimte qua studiepunten voor alle profileringsonderdelen worden gereserveerd. Er kan op dit type worden aangegeven welke minoren en/of cursussen automatisch goedgekeurd zijn. Minoren of cursussen die niet gelabeld zijn als ‘automatisch goedgekeurd’, worden aan de studiebegeleider voorgelegd voor goedkeuring wanneer de student zich ervoor inschrijft.
Verplichte Keuze
Bij Verplichte Keuze moet de student een keuze maken uit vooraf door de opleiding geselecteerd en aangeboden onderwijs. Welke keuze de student ook maakt, het mag altijd binnen zijn examenprogramma meetellen. In principe hoeft hierop dan geen goedkeuring van de studiebegeleider te volgen en hoeft dit onderwijs niet onder Profileringsruimte te vallen. Dan ziet de student alle keuzeopties op het studievoortgangsoverzicht, tot aan de eisen van de Verplichte Keuze[1] is voldaan.
[1] Zie hoofdstuk 1.3.05 Onderwijsprogramma
-
Keuze
Als een student werkelijk geheel vrij mag kiezen uit de onderwijscatalogus, is er per definitie geen goedkeuring van de studiebegeleider nodig en kan dit worden aangemerkt als een examenonderdeel van het type Keuze. In dit geval selecteert de student niet vanuit keuzeopties op zijn studievoortgangsoverzicht, maar vanuit de catalogus. Wanneer hij/zij zich ervoor heeft ingeschreven, wordt het onderwijs in zijn studievoortgangsoverzicht zichtbaar. Hoewel OSIRIS het invoeren van een maximum aantal punten voor dit examenonderdeel niet verplicht stelt, is het raadzaam om dit wel in te vullen. Zo niet, dan vallen ALLE extra vakken die de student heeft gevolgd BINNEN zijn examenprogramma (in dit examenonderdeel ‘keuze’) dus ‘tellen mee’. Stel je aan dit examenonderdeel een maximum, dan vallen extra vakken onder Resultaten overig.
Overig
Dit is geen formeel examenonderdeel in de zin dat het een plek heeft in de structuur van het Examenprogramma. Je hoeft geen examenonderdeel Overig te bouwen, maar OSIRIS voegt op het studievoortgangsoverzicht van de student automatisch onder een kopje Resultaten overig de cursussen toe, die door de student zijn behaald maar die niet binnen het examenprogramma vallen. Er is een automatische check door OSIRIS op voorwaarden en eisen van het programma die ervoor zorgt dat deze extra vakken niet binnen het eigen programma gaan vallen. Studenten zonder gevolgde extra vakken, hebben geen kopje Resultaten overig op hun studievoortgangsoverzicht.