Hoe vul je een judicium geslaagd en geslaagd cum laude?
1.3.09 Judicium
Op basis van de door de student behaalde resultaten adviseert OSIRIS desgewenst automatisch een judicium (binnen de Hanze is dat Geslaagd of Geslaagd Cum Laude). Van deze mogelijkheid hoeft dus niet per se gebruik gemaakt te worden.
In dit scherm van het Examenprogramma kunnen de rekenregels worden vastgelegd die gebruikt worden bij het automatisch berekenen van de waarde van het judicium. Het advies van OSIRIS dient door een Examencommissie te worden bekrachtigd.
Voor Cum Laude-berekening door OSIRIS kunnen voor verschillende criteria de waarden worden opgegeven waar de student aan moet voldoen om het betreffende judicium toegekend te krijgen. Per judicium kunnen criteria worden opgegeven die voor het hele examenprogramma van toepassing zijn.
Het is ook mogelijk om bij een judicium nog extra criteria voor een bepaald examenonderdeel op te geven. Als de student aan één van deze criteria niet voldoet (op het niveau van examenonderdeel of examenprogramma), dan zal dit judicium niet worden toegekend als berekend judicium.
Daarnaast kan per examenprogramma worden aangegeven dat een bepaald examenonderdeel uitgesloten moet worden bij de berekening van het judicium. De resultaten die binnen dit onderdeel behaald zijn worden dan buiten beschouwing gelaten.
De Hanze hanteert niet meer dan twee judicia, nl. Geslaagd Cum Laude en Geslaagd.
Cursussen die zijn beoordeeld met een alfanumerieke beoordeling, worden bij de bepaling van het judicium buiten beschouwing gelaten, met dien verstande dat ze moeten zijn behaald. Dit wordt echter al afgedekt door de eisen van het examenprogramma, ongeacht het judicium.
Voor het judicium Geslaagd hoeven in principe geen velden te worden ingevuld. Als de student heeft voldaan aan de eisen van het examenprogramma is het standaard Geslaagd.
In te vullen velden bij judicium bepaling
Voor judicium Geslaagd alle velden leeg laten (vullen is niet nodig want judicium Geslaagd wordt berekend nadat is voldaan aan de eisen van het Examenprogramma, daarvoor moeten alle toetsen met minimaal 5,5 of V zijn afgerond )
Voor het judicium Geslaagd Cum Laude wordt een inrichting van de velden gekozen op basis van de OER van de opleiding.
Voor het Maximale inschrijfduur (in maanden) De maximale inschrijfduur (in gehele maanden) die de student ingeschreven gestaan mag hebben.
Hierbij dient rekening gehouden te worden met het type examenprogramma. De inschrijfduur van een student wordt bepaald door het aantal maanden te tellen dat de student ingeschreven heeft gestaan met actiefcode ‘4’ op de croho-opleiding behorende bij de opleiding waarvoor het judicium berekend wordt.
Bij het bepalen of een student voldoet aan de eis voor de maximale inschrijfduur bij een judicium, wordt voor het huidige collegejaar gekeken naar de toetsdatum van het laatst behaalde resultaat in plaats van de afloopdatum van de inschrijfregel.
Dit geldt overigens alleen voor het laatste collegejaar waarvoor de student ingeschreven is bij de betreffende croho opleiding. Voor eerdere collegejaren moet nog steeds de afloopdatum genomen worden. De totale inschrijfduur is namelijk het aantal maanden van al deze collegejaren bij elkaar opgeteld.
Gemiddelde op basis van
Als er een eis is voor het gemiddelde cijfer dat behaald moet worden, dat kan hier aangegeven worden of dit gemiddelde berekend moet worden over de onderliggende cursussen op basis van het rekenkundig gemiddelde (alle cursussen tellen even zwaar mee) of op basis van het gewogen gemiddelde (de cursussen tellen gewogen mee via het aantal studiepunten van de cursus).
Gemiddeld cijfer minimaal (verplicht veld)
Het minimale cijfer dat als gemiddelde behaald moet zijn voor het examenprogramma. Het gemiddelde wordt berekend over het gehele examenprogramma (exclusief eventueel uitgesloten onderdelen), inclusief eventuele minors van de student die in het examenprogramma vallen.
Aantal toetspogingen
Het aantal pogingen dat maximaal toegestaan is voor de toetsen van de cursussen uit het examenprogramma. Als hier bijvoorbeeld de waarde 1 opgegeven is, dan wil dit zeggen dat de student alle toetsen in 1x behaald moet hebben. Is de waarde 2 opgegeven dan mag de student elke toets één keer herkansen, er mogen dan maximaal 2 toetsresultaten per toets aanwezig zijn.
Aantal vrijstellingen
Het maximaal aantal cursussen waarvoor de student een resultaat mag hebben dat als vrijstelling geldt (via de referentietabel beoordelingen).
Punten met vrijstelling
Het maximaal aantal punten van cursussen waarvoor de student een resultaat mag hebben dat als vrijstelling geldt (via de referentietabel beoordelingen).
Minimum cijfer eis
Het resultaat dat minimaal behaald moet zijn voor alle cursussen uit het examenprogramma (als geldend resultaat op cursusniveau).
Minimum cijfer eis toetsen
Het resultaat dat minimaal behaald moet zijn voor alle losse toetsen uit het examenprogramma.
Percentage herkansingen
Het maximum percentage van de punten dat herkanst mag worden. Het percentage gaat uit van het aantal herkanste punten t.o.v. het aantal behaalde punten voor het programma.