Wat is een examenprogramma?
Examenprogramma
Een Examenprogramma in OSIRIS is te vergelijken met een lege structuur. In eerste instantie is het een abstracte weergave van een opleiding. In het examenprogramma worden de verbindingen en verhoudingen tussen onderdelen van een programma vastgelegd. De structuur maakt duidelijk waar er keuzes moeten worden gemaakt en hoe de studielast van de verschillende onderdelen is verdeeld.
Pas met de invulling van het onderwijsprogramma dat bij het examenprogramma hoort, wordt de inhoud vastgelegd.
De start van het maken van een examenprogramma begint altijd met het bepalen van de structuur van het examenprogramma en het benoemen van de onderliggende onderdelen. Dit kunnen verplichte onderdelen of keuze-onderdelen zijn waarop studenten zich inschrijven.
OSIRIS werkt vanuit de gedachte dat het onderwijs en de inhoud bestaat per studiejaar. Examenprogramma’s kunnen in meerdere studiejaren geldig zijn en derhalve worden gekopieerd naar volgende jaren.
Kleine aanpassingen leiden niet automatisch tot geheel nieuwe programma’s. Een Examenprogramma kan qua structuur geldig blijven, terwijl er op inhoud in de studiejaren verschillen zijn te constateren.
Welke basisprincipes hanteert OSIRIS voor het maken van examenprogramma's?
- Een examenprogramma wordt opgebouwd uit examenonderdelen op verschillende niveaus in de structuur (de jaarlagen in de hoofdfase, blokken/thema’s, keuzeruimte,….). Dit zijn ‘lege’ noemers die je in volgende stappen vult met onderwijs (cursussen).
- Er moet minimaal 1 examenonderdeel worden opgegeven bij het examenprogramma.
- De examenonderdelen bepalen hoe de structuur van het programma wordt getoond op het studievoortgangsoverzicht van de student
- Er kan een hiërarchie worden opgebouwd van examenonderdelen (maximaal 9 niveaus).
- Bij aanbrengen van niveaus in de hiërarchie kun je alleen bepalen of EEN of ALLE examenonderdelen van het lagere niveau behaald moeten worden (dus niet twee van de drie)
- Per examenonderdeel moet het minimum aantal te behalen punten op dat onderdeel worden opgegeven.
- Per examenprogramma kan maar 1 examenonderdeel van het type Profilering worden gebruikt (zie 1.3.02)
- In elk examenprogramma (met uitzondering van Minor-programma’s) is er ook een examenonderdeel voor Extra Curriculaire cursussen, die op de eindlijst als behaalde extra cursussen moeten worden afgedrukt.
Het uittekenen op papier van het te bouwen examenprogramma is een onmisbare oefening voordat je start in het systeem zelf. Je krijgt op die manier helder of de structuur die je voor ogen hebt ook ‘werkt’ met de mogelijkheden en beperkingen binnen OSIRIS.
Voorbeeld 1 van een uitgetekend Bachelor Examenprogramma:
- Beide onderdelen van jaar 3 zijn verplicht,
- Jaar 4 bestaat uit keuze (profileringsruimte). Voor de definitie van profileringsruimte zie 1.5.02.
- In Extra Curriculair hoeft een student geen credits te scoren (0 EC), maar kunnen wel door de backoffice extra behaalde cursussen worden gezet om zo op de cijferlijst te tonen als ‘behaald buiten het programma’.
Voorbeeld 2:
- De programma bevat 5 verplichte examenonderdelen (alle): jaar 2, 3, 4, profilering en Extra Curriculair.
- Keuze in jaar 2 tussen 2 stromen van elk 60 EC.
- In jaar 3 twee verplichte blokken van 15 EC. De resterende 30 EC van jaar 3 vallen in Profileringsruimte (student mag een minor van andere school doen).
- In jaar 4 een verplicht onderdeel van 30 EC, nl. afstuderen en ook hier 30 EC profileringsruimte nl. een tweede minor binnen de eigen school.
- Profileringsruimte is hier een verplicht onderdeel van het totale programma en telt op tot 60 EC.